Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
VITÉZ GÖMBÖS GYULA /1886-1936
  2008-05-12 21:50:22, hétfő
 
  VITÉZ GÖMBÖS GYULA

/1886-1936/

Magyarország miniszterelnöke, Szekszárd város díszpolgára

A Tolna megyei Magyar Gárda zászlóalj névadója !

Gömbös Gyula altábornagy, államférfi, 1886. dec. 26-án született Murgán, Tolna megyében.

Édesapja Gömbös Gyula evangélikus tanító, magyar kisnemesi családból származott.

Édesanyja német nyelvű magyar kispolgári családban látta meg a napvilágot, Weitzl Anna Mária néven. Elődei döntően szorgalmas földművesek voltak. A magyar és német vér keveredett benne. A családban tanulta a német nyelvet, és innen hozta mély hazaszeretetét is!

Életének fő iránytűje mindig a hazaszereteten nyugvó:

BÁTORSÁG, BÖLCSESSÉG, BECSÜLET maradt!

Ekkor még nem látszott, hogy ez a murgai gyermek egy új korszak magvetője, új eszmék apostola, és általuk népének, fajának fáklya vivője lesz!

Elemi iskoláit 1893-1897-ig Murgán, evangélikus líceumot 1897-1901-ig Sopronban, hadapródiskolát 1901-1905-ig Pécsen végezte. A zágrádi 25. honvéd gyalogezred az első állomáshelye zászlósként. 1912-ben a Bécsi Hadiiskolán tanult. Kiváló sportember, fegyelmezett katona!

1908-ban a katonai torna- és vívótanári tanfolyamot elvégezte, és sikeres vizsgát tett a Bécsi hadiiskolai felvételin.

1912-1914 között elvégezte a császári és királyi bécsi hadiiskolát. Az iskola elvégzése során kitűnt magas szintű szervező képességével.

1914-ben a zágrábi XIII. hadtest kötelékébe vezényelték.

Gömbös Gyula harca az önálló magyar hadseregért, helytállása az I. világháború csataterein:

Amikor felkerült Bécsújhelybe a császári és királyi hadiiskolába, ahol a Monarchia hadserege számára a vezérkari tiszteket képezték, igen nagy feladat előtt állt. Nem a katonai tananyag elsajátítása volt a nagy feladat, hanem a magyar szellemiség elfogadtatása ott, ahol 52 hallgatóból csupán 5 - 6 volt magyar.

A Habsburg birodalom megcsontosodott vezető szemléletében, minden magyar született rebellis! Az UNGARN - t jelző U betű is a Kossuth - Görgey vörös sapkás rohamozó szabadságharcosait juttatta eszébe a bécsi centralistáknak. A hadiiskolán hadsereg szervezési elméleti dolgozataiban és előadásaiban síkra száll az önálló magyar hadseregért!

Valóságos lázadás tör ki ellene az osztrák hallgatóság részéről. Párbajra hívják ki, el akarják távolítani az iskolából. Az menti meg, hogy a világon a háború tüzes orkánja van születőben. Gömbös is elindul, hogy a csatatereken váltsa gyakorlatra a hadiiskolán tanult elméletet.

A Magyarok Istene nagy feladatokra jelölte ki ezt a lánglelkű, vakmerő katonát. A batári ütközetben a szerbek alatta lövik szét a Drina hídját. Gömbös megmenekülése a lángoló pokolból csak a fenti felsőbb küldetéssel magyarázható.

Innen a Kárpátokba vezénylik a Brussilow offenziva során, az oknai áttörés alatt kozák dzsidásokkal folyt éjszakai véres közelharc során 1916. június 11-én súlyosan megsebesült. Bécsba szállították az 1. sz. katonai kórházba.

Felgyógyulása után rövid időre a honvédelmi minisztériumba lett beosztva. Itt betekintést nyert a felső hadvezetés működésébe, és látni kellett, hogy a magyar befolyás milyen gyenge, és milyen nagymértékben tolják háttérbe a magyar érdekeket.

Alkalma volt részt venni azokban a vitákban, amelyek a Monarchia két állama között a háborús véráldozat nagyságáról folytak. Meg lett állapítva, hogy a magyar nép jóval nagyobb véráldozatot hozott, mint Ausztria népei!

A közös katonai hivatalokban 18% volt a magyar, de ez a 18% is alacsonyabb beosztásban. A háború legpusztítóbb ütközeteiben a támadások élét mindig az önfeláldozó bátorsággal harcoló magyar ezredek alkották!

1916. aug. 17: létrejön a bukaresti titkos egyezmény! Románia csatlakozik az antant hatalmakhoz. Hátba támadja egykori szövetségeseit.

1916. aug. 27: a román csapatok betörnek Erdélybe a Vöröstoronyi-szoroson keresztül. Az őrjöngve pusztító román hordák elől ki kellett üríteni a magyar lakosságot, míg a kiürítéssel párhuzamosan osztrák - magyar és német csapatösszevonásokat végeztek az ellentámadáshoz.

Kormánybizottság vezényelte a polgári lakosság mentését és itt a honvédelmi minisztert képviselte a bizottságban. Kitűnt páratlan szervezőképességével. Igyekezett, hogy az erőltetett tempóban történő válaszcsapást előkészítő műveletek, minél kisebb kárt okozzanak a civil lakosságnak!

Mindig átérezte a kisemberek fájdalmát, az együttérzés vezette mindig, az egyébként elszánt és határozott katona minden lépését!

1916. október 7 - 9 között a brassói csatában az ellentámadást végző csapatok szétzúzzák a balkáni típusú rablásra szerveződött román hadsereget!

1916. dec. 6: az osztrák - magyar és német csapatok bevonulnak az árulók fővárosába, Bukarestbe. Gömbös Gyulát 1916 novemberében a belügyminisztériumba vezénylik, ahol az erdélyi lakosság visszatelepítését szervezi.

A civil műveletek során érzi, hogy az osztrák eredetű Landower csapatok, az idegen parancsnokok által vezetett alakulatok, és a magyar lakosság között nincs az az erős kapocs, mely szükséges akkor, ha a létért vagy a nemlétért küzd egy nemzet.

Nézete szerint egy hadsereg csak akkor tud igazán nagyot teljesíteni, ha nemzeti szellemben van nevelve, és egy önálló nemzetnek a hadserege!

A monarchia hadserege jó hadsereg volt, de egységét mindig veszélyeztette egy egységes nemzeti gondolatkör hiánya!

1917-ben írta nagy feltűnést keltő tanulmányát ,,A Magyar Hadsereg" címmel, melyben az önálló magyar hadsereg szükségességét fejtegeti.

1918-ban jelentette meg a ,,Mi a teendő" című tanulmányát, Ebben felhívja a figyelmet a belső bomlasztásra, a forradalmat megelőző intézkedésekre. Sajnos a vezető körök teljesen tehetetlenek, Gömbös Gyula pedig még nincs abban a helyzetben, hogy országosan cselekedhessen.

1918 szeptemberében írta a ,,Zsidóság Magyarországon" című, nagy közérdeklődést kiváltó munkáját. Nemzeti összefogást sürgetett, mert ha a magyarság nem lép, a zsidóság propagandája a magyar nép összességét fogja szétzülleszteni!

Gömbös Gyula nem csak jó katona és hazafi volt, hanem mély gondolkodó is! A társadalmat építő és romboló erőket jól felismerte.

Az 1918-as év, rendkívül bonyolult külső és belső helyzeteket hozott. Az összeomlás előjelei, az európai politika zűrzavara, a bizonytalan harctéri helyzet, a kétségtelen kifáradás jelei, és a nemzeteket romboló zsidó irányítású bolsevik propaganda átláthatatlan és bénító folyamatokat eredményezett.

1918. szept. 25: Bulgária összeomlik, békét kér az antant hatalmaktól. Az antantcsapatok balkáni támadása kibontakozik a Cserna és a Vadar völgye között.

1918. okt. 8: a magyarországi szociáldemokrata párt a kisebbségeket, nemzetiségeket a magyarság ellen uszítja.

1918. okt. 17: Gr. Tisza István a képviselőházban annak a véleménynek ad hangot, hogy a központi hatalmak elveszítették a háborút. A magyar politikai erők elbizonytalanodtak.

Hogyan látja a helyzetet Gömbös Gyula, aki már nem a Monarchia vezérkari tisztje:

Az a mostohaság és igazságtalanság, ahogyan Magyarországgal bántak, kiváltotta belőle a gyűlöletet minden ellen, ami a Monarchiával közös. A katonai helyzetet minden nehézség ellenére nem tartotta reménytelennek. Magyarországot védhető helyzetűnek tekintette, ha meghoznak néhány helyes döntést:

- Magyarország földjén nem volt idegen katona, csapataink idegen földön álltak.

- Meg kell őrizni nyugalmunkat.

- Magyar érdekeknek megfelelően az Adria és a Dnyeszter közti csapatok felett, magyar főparancsnokságot kell létesíteni.

- Károlyi Mihály és elvtársai ellen azonnal fel kell lépni, a leghatározottabban.

- Most látni igazán hiányát az önálló magyar hadseregnek. Idegen vezetés alatt áll kb. 450 magyar zászlóalj, melyre határainkon lenne szükség.

Sajnos 1918-ban a zűrzavar és a nemzetpusztító erők aktiválása fokozódott. Gr. Károlyi Mihály miniszterelnök egy tehetetlen báb.. Linder Béla hadügyminiszter és bűntársai szétverik a hadsereget, miközben cseh csapatok betörnek az országba.

Gömbös Gyula leszerelt bajtársaival együtt, látja ezt a végromlást. Kötelességüknek érzik a cselekvést!

1918. nov. 15: magyar katonai egységek Pozsony térségében visszaszorítják a november 8-án betört cseh csapatokat.

Leszerelő tisztek bajtársi szövetségeként megalakul a Magyar Országos Véderő Egyesület (MOVE). Első elnöke Molnár Dezső altábornagy. Gömbös csatlakozik bajtársaihoz.

Gömbös Gyulát a nemzetért érzett felelősségvállalás és a történelem vihara sodorja a politika útjára!

1919. jan. 19: Gömbös több mint ezer katonatiszt előtt beszédet mond, ez egyben a MOVE tisztújító közgyűlése. Beszédében egy nemzetmentő programot ad. Határozottan fellép a judeo-bolsevik őrjöngéssel szemben. Támadja a Károlyi Mihály féle tehetetlen megalkuvó passzív hazaárulást és végtelen gyávaságot.

A beszéd után a MOVE elnökének megválasztják. A határozott fellépésre nagy szükség volt. Jellemző a közállapotokra, hogy a MOVE tisztújító közgyűlés előtt alig 20 nappal Kun Béla bement az 1.32. gyalogezred budapesti laktanyájába és szokásához híven őrjöngő szónoklatba kezdett. A tisztek azonnal őrizetbe vették, de a katonatanács intézkedése nyomán el kellett engedni!

1919. febr. 22: betiltják a MOVE működését. Gömbös az internálás elől Bécsbe szökött. Itt megalapította a Bécsi Magyar Futár hetilapot. Csatlakozott a Bethlen István vezette Anti-bolsevista Comitéhez. A szervezet célja az volt, hogy megmentse az országot a judeo-bolsevik szovjet mintájú rémuralomtól.

1919. márciusában Belgrádba utazott, ahol a ,,tanácsköztársaság" megdöntésével kapcsolatos tervekről tárgyalt.

1919. ápr. 19: Újvidéken át Szegedre indult, hogy szervezze Kun Béla kommunizmusa elleni fegyveres harcot. A szegedi kisgazdák önzetlen segítségével sikeresen megszervezi a szegedi anti-bolsevik szervezetet. Szegedre egyre gyülekeztek a katonatisztek és Károlyi Gyula kormánya is Aradról Szegedre költözött. A 300 fős vörös helyőrséget hamar lefegyverezték. Gömbös támogatta Károlyi Gyulát kormányában, ha hadügyi államtitkárként tevékenykedik.

Károlyi Gyula kormányának nem minden tagja volt elfogadható Gömbös számára. A szegedi francia misszió tábornokainak nyomására bekerültek olyanok, akik nem keresztény világnézeti alapon nyugodtak és nem a nemzet felemelkedését tartották elsődleges céljuknak.

Értelmetlen és érthetetlen dolgokat tapasztal a francia tábornokok részéről! A zsidó szabadkőműves tájékoztatásnak hisznek! Sötét intrikákat szőnek minden nemzeti gondolkodású vezető ellen, így Gömbös ellen is!

Az intrikus franciák azzal vádolják Gömböst, hogy azért gyűjt csapatokat, hogy a Szegeden lévő francia egységeket rajtaütésszerűen lefegyverezze.

(persze ez nem kívánt volna nagy előkészületeket, mert a meglehetősen szedett-vetett négerekből álló alakulataikat órák alatt felszámolták volna a Szegeden gyülekező tiszti különítmények, melyek főhadiszállása a Kass szálló volt.)

A Károlyi kormány után jött a franciabarát Ábrahám Dezső kormánya.

1919. júl. 31: francia követelésre Gömbösnek el kellett hagynia Szegedet. Ez volt a második bécsi száműzetése.

1919. aug. 9: a tenni akaró katonatisztek követelésére Horthy Miklós saját fővezérséget alakít. A fővezérség a kormánytól függetlenül teszi a dolgát, támadásba lendül a judeo-bolsevik rémuralom felszámolására!

Horthy döntése helyes volt. A fővezérség függetlenül működött Szegeden. Nem foglalkozott a tehetetlen arisztokratákkal, cselekedett! Ekkor még az ellenkormány bécsi megbízottjaként működő Gömbös támogatja Horthyt.

Gömbös politikai pályája:

Zseniális szervezőképességét a nemzet felemelkedésének szolgálatába állítja!

A vörös terror ellen egyedül a fővezérség veterán tisztekből toborzott egységei voltak hatékonyak.

A 133 napos vörös őrjöngés megfékezése után lassan helyére kerülnek a dolgok. Gömbös belépett a Nagyatádi Szabó István vezette Független Kisgazdapártba. Tudja, hogy a magyar sors elválaszthatatlanul összefügg a parasztság gondjainak megoldásával. Az egészségtelen nagybirtok-szerkezet átalakítása, az igazságosabb módszerek a javak elosztásában, ez magyar sorskérdés! Megoldásától létünk függ!

1920-ban Gömböst, Törökszentmiklós nemzetgyűlési képviselőjévé választották. Továbbra is meghatározója a MOVE irányvonalának.

1920. máj. 14-én a MOVE saját célra lefoglalta a szabadkőműves nagypáholy székházát! Kikényszerítette a belügyminisztertől, hogy oszlassa fel rendeleti úton a magyar lélektől, érdekektől idegen, kozmopolita, bajkeverő titkos szervezetet! A plutokrácia bűnös melegágyát!

1921. októberében a nemzetközi zsidó nagytőke által támogatott, valóságérzékétől megfosztott, hatalommániás IV. Károly a második királypuccsal át akarja venni a hatalmat, a kormányzóhű elnök gyors mozgósításában és a budaörsi csatában jelentős szerepet vállalt. A kormánypárt és a kisgazdák fúziójában igen tevékenyen résztvett. Bethlen vezetésével létrejött 1922-ben az Egység Párt, ahol ügyvezetői funkciót tölt be.

Hamarosan kiderül, hogy a Bethlen mögött álló dekadens, agyilag lepusztult Habsburg uralom évszázadaiból örökölt arisztokrácia és a haramia módra feltörő judeo-kapitalista rétegek számára veszélyes Gömbös új Magyarország gondolata.

Gömbös kiállt a magyarságért és szembefordult a judeo-kapitalista, a magyar érdekeket mellőző, kisembereket kirabló gyakorlat ellen.

1924-ben megalakítja a Magyar Nemzeti Függetlenségi Pártot. A kormánypárt igen sikeres ellenzéke lett. Mély igazságai, átható érvei és cselekvő tettrekészsége Bethlent irányában kompromisszumra kényszeríti. Gömbös igen lényegesnek tekinti a hadsereg újraszervezését, a trianoni békjó ellenére való megerősítését! A kompromisszum része, hogy az Egységes Pártot nem támadja.

1928. IX.5-1929. XI.10-ig honvédelmi államtitkár, majd 1932. XI. 1-ig honvédelmi miniszter. Tulajdonképpen a Bethlen kormány legeredményesebb minisztere.



A gazdasági válság ellenére rendkívüli eredményeket ért el a hadseregfejlesztésben. Ebben az időben távol tartja magát a politikai csatározásoktól az új korszerű honvédelem megteremtésén, és barátai bevonásával az Új Magyarország megteremtését célzó nemzeti munkaterven dolgozik. A három gróf, Teleki, Bethlen, Károlyi kormányai az új feladatokra csak régi gondolatokkal tudnak reagálni.



A gazdasági válság, a belső társadalmi feszültségek, a lakosság széles tömegeinek bevonása az ország gondjainak megoldásába, az új Magyarország megteremtése, új gondolkodást követelt! Erre csak Gömbös volt képes!

Gömbös Gyula miniszterelnöksége 1932-1936:

Gömbös határozott, megvalósítható, korszerű és magyar programmal lép fel. Horthy rövid időre visszanyerte a magyar valósághoz való józan értékítéletét. Rövid időre félre tudta tenni a csőlátású arisztokrata és judeo-europáner-kozmopolita, talpnyaló siserehad ,,jótanácsait".

Gömböst 1932. X. 1-én miniszterelnökké nevezik ki. Kezdetben támogatja a bátor és tehetséges katonát. Emlékszik a szegedi időkre és a ,,királypuccs" során megmutatkozó gyors reagáló, és szervezőkésségre.

Gömbös kihirdette 95 pontos nemzeti munkaterv programját. Ez a valaha készült magyar érdekű programok közül a legkorszerűbb és legátfogóbb. Sikerült létrehoznia, amit elődeinek soha, egy nemzeti összefogást a haladó parasztmozgalmak, a városi munkásság, és a magyar középosztály között.

A munkaterv kihatott:

- A magyar közjogra,

- Államigazgatás hatásmechanizmusát javította, átdolgozta,

- Egy erős és gondoskodó állam szerkezetét dolgozta ki

- A magyar nemzetépítő, öntudaterősítő kultúrpolitikát dolgozott ki,

- Gazdasági téren a vidékfejlesztés és a magyar paraszti gazdaságok védelme, piachoz juttatása volt az elsődleges,

- Állami beruházásokkal csökkenteni szándékozott a munkanélküliséget,

- Szociális téren korszakalkotót nyújtott az érdekvédelmi kamarák megszervezése révén,

Az eddigi gyakorlattal ellentétben programja, precízen kidolgozott volt, és tételesen számon kérhető, érthető!

CÉLJA:

- A NEMZET FELEMELKEDÉSE, IGAZSÁGOSABB TÁRSADALOM ÉS JÓLÉT

POLITIKAI CÉLJA:

- KÜLPOLITIKAI TEKINTÉLY NÖVELÉSE, AMI JELENTŐSEN MEGVALÓSULT.

- TRIANONI REVÍZIÓ!

- BELPOLITIKAILAG AZ OSZTÁLY-ELLENTÉTEK FELOLDÁSA.



,,Egységes magyar világnézet" gondolatát csak az nem érti, akinek ,,nem magyar a szíve", vagy nem akarja megérteni! Gömbös Gyula egész lénye sugallta ennek jelentését. A pénzügyi válság felszámolása és a szociális biztonság egyidejű kezelése pedig, kizárólag a liberális gondolkodás számára lehetetlen.

Hatalomra jutásának első hetében megszüntette a statáriumot, amit a rettegő, néptől idegen arisztokrácia és a judeo-plutokrata, kapitalista uralkodó réteg a vörös zűrzavar megfékezése óta fenntartott.

GÖMBÖSNEK, A NÉPBŐL JÖTT MINISZTERELNÖKNEK NEM KELLETT FÉLNIE A NÉPTŐL! BEBIZONYÍTOTTA, HOGY A SZOCIÁLIS IGAZSÁGOSSÁG NEM A KUN BÉLA FÉLE VÖRÖS DÚLÁSSAL VALÓSÍTHATÓ MEG!

A fejlődésre képtelen arisztokráciának politikai szerepét csökkentette! Korlátozta a kapitalista szabadrablást! A szociáldemokrácia álcája mögé rejtőző kommunista felforgatást megfékezte! A konzervatív erők, Bethlen vezetésével leszakadtak a pártról.

1935-ben Gömbös a helyzet tisztázására Horthyt a Ház feloszlatására kérte. Gömbös az ország gazdasági és szociális eredményeire támaszkodva, bátran ment bele a választásokba.

A konzervatív-liberális vonal példátlan gazdasági ereje ellenére, csúfos vereséget szenvedett. Gömbös megerősödve jött ki a választásokból. Betegsége ellenére fáradhatatlanul dolgozott a pártszervezéssel párhuzamos nemzeti kulturális és sport programokon.

Közben a judeo-kapitalista nagytőke szövetkezve a nemzetietlen arisztokrácia szűklátókörű köreivel mindent elkövettek ellene, ami pénzzel finanszírozható, és a politikai ármánykodásban lehetséges. Horthyt állandóan azzal traktálták, hogy Gömbös diktátor akar lenni.

A judeo-finánctőke angol-francia ügynökei hazai pénzoligarchián keresztül mindent elkövettek ellene. Nem bizonyítható, de vallomások vannak arra, hogy vesebaja nem természetes úton alakult ki.

Támadták, mert rendet akart! Nem a statárium rendjét, hanem a közakaratból táplálkozó rendet!

A kormányzó ekkor már teljesen elszakadt a magyar valóságtól, liberális plutokraták és csőlátású arisztokraták hálójába keveredett.

Félreértette Gömböst, a hozzá még mindig hű katonát!

1936. október 6-án bekövetkezett halála gátolja meg, hogy befejezze nemzetépítő munkáját!

Halála nem volt teljesen váratlan. Egészsége 1936 tavaszán annyira megrendült, hogy május 14-én kénytelen volt betegszabadságra távozni. Szeptember 3-án újabb hathetes szabadságot kapott.

Állapota annyira rosszabbodott, hogy gyógykezelésre a München melletti Neuwittelsbach szanatóriumba ment, itt adta vissza hős lelkét a Teremtőnek.

Nagy államférfi és hős katona volt. Ravatalát a müncheni királyi palotában állították fel. Adolf Hitler jelenlétében búcsúztatták a nagy, valóban európai méretekben gondolkodó politikust!

Budapesten a Kerepesi Temetőben helyezték örök nyugalomra. Tisztelői a sír fölé díszes emlékművet, a Döbrentei téren márványszobrot emeltek.

1944. október 6-án, Gömbös halálának 8. évfordulóján, egy zsidó-kommunista terrorista csoport az ún. ,,Marót különítmény" felrobbantotta. Síremlékét ledöntötték, meggyalázták!

Az 1938-ban megalakult, emlékét ápoló Gömbös Gyula Társaságot 1945-ben betiltották!

A VILÁG TISZTESSÉGES MAGYARSÁGA EMLÉKEZETÉBEN BÁTOR KATONAKÉNT, HAZÁJÁT HŰEN SZOLGÁLÓ NAGY ÁLLAMFÉRFIKÉNT ÉL!



Írta: Erőss Zoltán

Szekszárd
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: miniszterelnökké, arisztokráciának, rajtaütésszerűen, szervezőkésségre, legeredményesebb, szociáldemokrata, kikényszerítette, törökszentmiklós, parasztmozgalmak, valóságérzékétől, arisztokratákkal, pártszervezéssel, betegszabadságra, kormánybizottság, felemelkedésének, pénzoligarchián, magyarországgal, újraszervezését, igazságtalanság, belpolitikailag, ellentámadáshoz, hadügyminiszter, csatározásoktól, vidékfejlesztés, kompromisszumra, kultúrpolitikát, hadapródiskolát, miniszterelnöke, képviselőházban, kötelességüknek, visszaszorítják, megbízottjaként, államtitkárként, centralistáknak, fáradhatatlanul, szétzülleszteni, családban tanulta, német nyelvet, hazaszereteten nyugvó, murgai gyermek, első állomáshelye, katonai torna-, iskola elvégzése, zágrábi XIII, önálló magyar, vezérkari tiszteket, katonai tananyag, nagy feladat, magyar szellemiség, bécsi centralistáknak, hadiiskolán hadsereg, osztrák hallgatóság, VITÉZ GÖMBÖS GYULA, Magyar Gárda, Gömbös Gyula, Édesapja Gömbös Gyula, Weitzl Anna Mária, Bécsi Hadiiskolán, Magyarok Istene, Gömbös Gyulát, Magyar Hadsereg”, Zsidóság Magyarországon”, Tisza István, Károlyi Mihály, Linder Béla, Magyar Országos Véderő Egyesület, Molnár Dezső, Bécsi Magyar Futár, Bethlen István, Anti-bolsevista Comitéhez, Károlyi Gyula, Aradról Szegedre, Károlyi Gyulát, Ábrahám Dezső, Horthy Miklós, Nagyatádi Szabó István, Független Kisgazdapártba, Egység Párt, Magyar Nemzeti Függetlenségi Pártot, Egységes Pártot, NEMZET FELEMELKEDÉSE, IGAZSÁGOSABB TÁRSADALOM ÉS JÓLÉT, POLITIKAI CÉLJA, KÜLPOLITIKAI TEKINTÉLY NÖVELÉSE, JELENTŐSEN MEGVALÓSULT, TRIANONI REVÍZIÓ, BELPOLITIKAILAG AZ OSZTÁLY-ELLENTÉTEK FELOLDÁSA, NÉPBŐL JÖTT MINISZTERELNÖKNEK NEM KELLETT FÉLNIE NÉPTŐL, HOGY SZOCIÁLIS IGAZSÁGOSSÁG NEM KUN BÉLA FÉLE VÖRÖS DÚLÁSSAL VALÓSÍTHATÓ MEG, Félreértette Gömböst, Adolf Hitler, Kerepesi Temetőben, Gömbös Gyula Társaságot, VILÁG TISZTESSÉGES MAGYARSÁGA EMLÉKEZETÉBEN BÁTOR KATONAKÉNT, HAZÁJÁT HŰEN SZOLGÁLÓ NAGY ÁLLAMFÉRFIKÉNT ÉL, Erőss Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Popper Péter szavai  Mindig jusson idő nevetni  Esti kép  Ágai Ágnes – Csendélet  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Adakozás  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Lóhere  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png cica  Szívem tiéd  A sors  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rátalálsz  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Mindig jusson idő nevetni  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alázat  Reggel van  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png lepke  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Szívem  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Esti kép  Neked tudnod kell  Soha ne kedvezz...  A kételkedés kezelése  A kételkedés kezelése  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Adakozás  Nem méltó hozzád  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A boldog családok mind hasonló...  Még csak most kezdődik a nap  Albert Einsteinről  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Albert Einsteinről  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
családban tanulta, német nyelvet, hazaszereteten nyugvó, murgai gyermek, első állomáshelye, katonai torna-, iskola elvégzése, zágrábi XIII, önálló magyar, vezérkari tiszteket, katonai tananyag, nagy feladat, magyar szellemiség, bécsi centralistáknak, hadiiskolán hadsereg, osztrák hallgatóság, háború tüzes, csatatereken váltsa, hadiiskolán tanult, batári ütközetben, szerbek alatta, lángoló pokolból, fenti felsőbb, oknai áttörés, honvédelmi minisztériumba, felső hadvezetés, magyar befolyás, magyar érdekeket, háborús véráldozat, közös katonai, háború legpusztítóbb, támadások élét, önfeláldozó bátorsággal, bukaresti titkos, antant hatalmakhoz, román csapatok, őrjöngve pusztító, magyar lakosságot, kiürítéssel párhuzamosan, polgári lakosság, honvédelmi minisztert, erőltetett tempóban, civil lakosságnak, kisemberek fájdalmát, együttérzés vezette, egyébként elszánt, brassói csatában, ellentámadást végző, balkáni típusú, osztrák &#8211, árulók fővárosába, erdélyi lakosság, civil műveletek, osztrák eredetű, idegen parancsnokok, magyar lakosság, létért vagy, nemlétért küzd, hadsereg csak, önálló nemzetnek, monarchia hadserege, egységes nemzeti, belső bomlasztásra, forradalmat megelőző, vezető körök, zsidóság propagandája, társadalmat építő, összeomlás előjelei, európai politika, bizonytalan harctéri, kétségtelen kifáradás, nemzeteket romboló, antant hatalmaktól, antantcsapatok balkáni, magyarországi szociáldemokrata, magyarság ellen, képviselőházban annak, központi hatalmak, magyar politikai, helyzetet Gömbös, gyűlöletet minden, katonai helyzetet, nemzetpusztító erők, november 8-án, nemzetért érzett, történelem vihara, politika útjára, nemzetmentő programot, judeo-bolsevik őrjöngéssel, beszéd után, határozott fellépésre, tisztek azonnal, katonatanács intézkedése, internálás elől, szervezet célja, judeo-bolsevik szovjet, szegedi kisgazdák, szegedi anti-bolsevik, szegedi francia, nemzet felemelkedését, francia tábornokok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.